Salariu de 5.000 de lei și timp liber cât cuprinde. Locul de muncă bine plătit pentru români cu care îți ”rotunjești” veniturile

de: Alexandru Puiu
25 07. 2023

Românii sunt într-o căutare constantă de locuri de muncă bine plătite și, în mod surprinzător, opțiunile nu sunt deloc neglijabile. Mai trebuie doar un pic de voință pentru a-ți face treaba cât poți de bine, ca să profiți de oportunitățile de promovare.

Puterea de cumpărare s-a prăbușit în ultimul an în România, forțând oamenii către un al doilea job. Cei mai mulți se uită la un loc de muncă part-time, iar posibilitățile sunt surprinzător de bine plătite. În funcție de abilități și de numărul de ore lucrate, veniturile extra pot depăși chiar și 1000 de euro pe lună. Fără să surprindă pe nimeni, cele mai mari câștiguri sunt în IT, dar există încasări fabuloase și pentru HoReCa.

Locuri de muncă part-time pentru români

„În zilele noastre, mulți români se confruntă cu provocări financiare din ce în ce mai mari, iar unul dintre modurile prin care își pot îmbunătăți situația financiară este prin obținerea unui al doilea loc de muncă. Această nevoie acută de a avea bani suplimentari reprezintă principalul motiv pentru care mulți români optează pentru un al doilea job.

Din păcate, în România, veniturile obținute dintr-un singur loc de muncă nu sunt întotdeauna suficiente pentru a acoperi cheltuielile de zi cu zi, mai ales în contextul actual, în care inflația a crescut semnificativ si implicit costurile de trai. În aceste condiții, obținerea unui al doilea venit pare a fi o soluție viabilă pentru a face față acestei probleme.

Recent, un studiu realizat de o agenție de recrutare a dezvăluit că cel mai comun job în cel de-al doilea loc de muncă este cel de șofer taxi/ride sharing, urmat de cel de casier și cel de lucrător comercial. De asemenea, mulți români aleg să ofere meditații în privat, freelanceri, sau să presteze servicii de curierat”, a declarat Sorina Faier, specialist în resurse umane, conform Ziare.com.

Pe de altă parte, veniturile în plus vin la pachet cu un stres suplimentar și, nu de puține ori, cu epuizare.

„Având în vedere acestea, putem observa că, indiferent de domeniul de activitate, există o nevoie crescută pentru un al doilea loc de muncă în România. Cu toate acestea, în ciuda faptului că mulți români încearcă să își îmbunătățească situația financiară prin această metodă, este important să reținem că acest lucru poate avea în mod inevitabil un impact negativ asupra vieții personale și profesionale ajungându-se la epuizare fizică și psihică și burn-out”, spune specialistul în HR.

Dincolo de acest aspect, când nu mai sunt bani, este nevoie de soluții radicale, iar HoReCa pare să se numere printre opțiunile fezabile.

„Alte opțiuni de muncă populare part-time sau a doua activitate din România sunt cele în sectorul serviciilor – cum ar fi în domeniul hotelier, unde sunt disponibile diverse posturi, cum ar fi bucătar, ospătar, barman, recepționer sau curățenie. Aceste joburi nu necesită nicio experiență și pot fi o sursă binevenită de venit.

O altă opțiune populară este activitatea de freelance prin intermediul platformelor online. Acestea oferă numeroase posibilități de ocupare a timpului liber prin lucrul la distanță și desfășurarea de activități de programare, design grafic, redactare și traducere.

Mai mult, există și joburile din sectorul comercial, cum ar fi agenții de vânzări sau promotori, unde trebuie să fiți capabili să comunicați bine și să oferiți un serviciu excelent clienților.

De asemenea, pentru cei care sunt pasionați de arte și design, există posibilitatea de a deveni fotograf, grafician sau chiar un artist de stradă.

Este important să alegi un al doilea job care să fie potrivit pentru calificările și abilitățile tale, în timp ce încă poate fi distractiv, satisfăcător dar sa fii atent și la timpul tău liber destinat relaxării”, a adăugat Sorina Faier pentru sursa citată.

Nu în ultimul rând, veniturile în HoReCa, în sezon și la o locație cu vad sar rapid la bani frumoși, după cum a explicat expertul. „Ca și ospătar part-time poți câștiga aproximativ 1.000 de euro în plus incluzând tips-ul, ca și taximetrist similar. Dacă optezi pentru joburi în social media poți câștiga și 1.500 euro, ca și traducător la fel in funcție de volum si limba. Un curier part time poate avea un salariul de 3.000 lei incluzând tips-ul iar specialistul IT care poate lucra pe proiecte ajungând și la 3000 euro net”, a completat Sorina Faier.